De Vrouwenmars 1945 in het kort
In april 1945 zitten in Kamp Westerbork 116 vrouwen gevangen, variërend van 17 tot 72 jaar. Zij zijn gearresteerd vanwege hun (vermeende) verzetsactiviteiten of die van hun familieleden. Bij aankomst in het kamp moeten ze hun eigen kleren inleveren en dragen ze, eerder door joden gedragen- blauwe overalls met een rood nummer op de rug. Ook krijgen sommigen een witte band om de linkerarm, wat betekent dat ze ten dode opgeschreven zijn.
Met het naderbij komen van de bevrijders, wordt het de Duitse bewakers te heet onder de voeten. Zij besluiten de 116 vrouwen als menselijk schild te gebruiken. Omdat ze niet willen opvallen, willen ze ’s nachts reizen en de 150 bewapende soldaten nemen de gevangenen mee. Drie nachten lopen ze.
Vanuit Westerbork lopen ze richting Assen waar ze ’s ochtends om zes uur in Peelo stoppen bij de boerderij. Daar kunnen ze uitrusten, slapen en eten. De volgende dag vertrekken ze naar Groningen, waar het chaotisch is met oprukkende Canadezen en terugtrekkende Duitsers. Ook hier overnachten ze in een boerderij. De derde nacht gaan ze via Zuidhorn, naar Niezijl en Grijpskerk, richting Visvliet. ‘s Morgensvroeg komen de vrouwen en bewakers aan bij boerderij De Nie van de familie De Vries aan de Pieterzijlsterweg bij Visvliet. De boer vreest het ergste voor de vrouwen die in grote spanning verkeren.
In de namiddag rijdt een motoragent het erf op en bezorgt een bericht bij de commandant. Even later weten de vrouwen niet wat ze horen. De commandant: “Sie sind allen entlassen!”
De meeste vrouwen lopen terug naar Grijpskerk, waar ze in de boerderij van Cleveringa (wel bekend als Boerderij Meindertsma) worden opgevangen.
Zie de hele tekst op de site van De Vrouwenmars.
Historie om de hoek
We weten zo veel van de Tweede Wereldoorlog, en aan de andere kant zo weinig. Velen van ons hadden nog niet eerder gehoord van de 116 vrouwen die onder strenge bewaking ‘s nachts van Westerbork richting Leeuwarden trokken en tussen Grijpskerk en Visvliet uiteindelijk zijn vrijgelaten. Vlak voordat Grijpskerk bevrijd werd.
De vrouwen zijn opgevangen in de melkfabriek waar ze zich hebben kunnen wassen en hebben hier in Grijpskerk kunnen overnachten. Dat Grijpskerk op deze wijze een belangrijke rol heeft kunnen vervullen in het leven van deze vrouwen is een stukje ongehoorde historie.
Met deze historie wil CMV Excelsior Grijpskerk u graag kennis laten maken. In woord, in beeld en in muziek!
Dit wilt u niet missen
Op 27 maart organiseert CMV Excelsior een zeer bijzonder eerbetoon aan de vrouwen van De Vrouwenmars. Deze indrukwekkende avond staat geheel in het teken van De Vrouwenmars 2025, waarin – precies 80 jaar later – opnieuw een groep vrouwen van Westerbork naar Grijpskerk zal lopen, om de 116 vrouwen te eren en herdenken.
Tijdens het concert gaan twee speciaal gecomponeerde muziekstukken in première. Twee prachtige en indrukwekkende muziekstukken van de componisten Sijtze van der Hoek en Arend Gerds, worden dan voor het eerst ten gehore gebracht. Daarnaast zal Gert Sennema met zijn band Westkantstad het nummer “Noakte nacht” voor u zingen. Er zijn enkele sprekers waaronder Stichting Vrouwenmars en er worden delen uit dagboeken verhaald zodat u een beeld krijgt van wat er zich 80 jaar geleden heeft afgespeeld. Burgemeester Van der Tuuk zal het Kick-Off concert openen.
LET OP: In verband met beperkt aantal plaatsen is reserveren strikt noodzakelijk!
Reserveren kan via het onderstaand formulier. Reserveer alleen als u ook van plan bent te komen en reserveer niet meer kaarten dan nodig. Zo bieden we iedereen de kans om te komen. Bent u onverhoopt toch verhinderd, geef dit dan zo snel mogelijk door aan secretaris@excelsiorgrijpskerk.nl. Indien er geen plaatsen meer beschikbaar zijn komt u op een wachtlijst voor eventuele anuleringen.
PKN Kerk Nicolaas Grijpstraat
Zaal open 19:30 uur
Aanvang 20:00 uur
Toegang gratis (reserveren noodzakelijk)
Vrouwenmars 2025
We herdenken in 2025 80 jaar vrijheid. Meer dan ooit is het belangrijk dat we stilstaan bij oorlog en vrede. Dat we stilstaan bij de verschrikkingen van de tweede wereldoorlog en beseffen dat vrede niet vanzelfsprekend is. Maar ook mogen we stilstaan bij de mooie momenten zoals de 116 vrouwen die 80 jaar geleden zijn vrijgelaten. Stilstaan door te wandelen.
Dit jaar wordt op 11, 12 en 13 april door stichtring vrouwenmars wederom een wandeltocht georganiseerd. In drie dagen van Westerbork naar Grijpkerk. U kunt meewandelen! Hoe, kijk op wandeltocht 2025. Op de website ziet u de mogelijkheden en kunt u zich inschrijven. Ook voor een rondleiding langs de belanrijke plekken in Grijpskerk zoals de melkfabriek en de boerderij waar de vrouwen zijn opgevangen.
Langs de route van Westerbork en Grijpskerk worden tevens 5 kunstwerken officieel onthuld die speciaal voor de vrouwenmars zijn gemaakt door Gert Sennema en Natasja Bennink.
