Saxofoon onderhoud

Een stappenplan voor je saxofoon onderhoud

Een saxofoon is een gecompliceerd muziekinstrument en daarom is goed saxofoon onderhoud van groot belang. Saxofoon onderhoud is belangrijk voor de klank en kwaliteit van je instrument. Een goede vuistregel is om je saxofoon onderhoud uit te voeren wanneer je een riet moet vervangen. Pak het instrument altijd op bij de beker, nooit bij de toetsen. De toetsen mogen niet worden aangeraakt totdat de nekriem is bevestigd en je klaar bent om te spelen. Het instrument moet in de koffer worden bewaard, vrij van stof. Wanneer je problemen ervaart kun je het beste snel naar een deskundige om je saxofoon te laten repareren. Verder is het belangrijk dat je het dagelijkse reinigen van je instrument goed bijhoudt. We geven je graag tips en een stappenplan voor je saxofoon onderhoud.

Waarom is saxofoon onderhoud belangrijk?

Om reparatiekosten te voorkomen, om ziektekiemen op het mondstuk voor te zijn en om schade aan de polsters en het kurk te voorkomen. Speeksel breekt natuurlijk materiaal af, d.w.z. een lederen polster. Maar synthetische polstermaterialen zijn ook niet immuun voor ontbinding.

Hoe vaak moet ik mijn instrument schoonmaken?

Onderhoud en reiniging, moet eens per maand worden uitgevoerd. Het mondstuk moet in principe na elk gebruik worden schoongemaakt. En als je ziek bent, raden we je aan het elke dag te wassen.

Wat heb je nodig voor saxofoon onderhoud?

Een deel van de benodigdheden voor het saxofoon onderhoud is te vinden in je huis, de rest kun je kopen in een muziekwinkel. Wat je nodig hebt is het volgende: poetsdoekje, mondstukborstel, wattenstaafjes, alcohol, oude doek, stofzuiger, nekreiniger en kurk vet.

Belangrijke tip voor je saxofoon onderhoud!

Artiesten mogen nooit iets eten of drinken tijdens het spelen (behalve water natuurlijk). Veel mensen spoelen hun mond meteen met water voordat ze spelen. Dit zijn uitstekende preventieve maatregelen en dit is van groot belang voor je saxofoon onderhoud.

Na het spelen

Na het spelen verwijder je het riet van je mondstuk. Het riet maak je droog en berg je op in de riethouder. Het mondstuk kan drooggemaakt worden met een doek. Voor de hals en de body gebruik je een wisser om het van binnen droog te maken. Daarna kun je de saxofoon opbergen in de koffer.

Uitgebreid onderhoud

Rieten
Na het spelen maak je het riet droog en berg je deze op in de rietenhouder. Ongeveer eens per maand verwissel je jouw (houten) riet of wanneer deze kapot is.

Mondstuk
Het mondstuk maak je na het spelen droog. Om het mondstuk goed schoon te houden en de kalkaanslag te verwijderen kun je jouw mondstuk 2 keer per jaar weken in water met azijn. Let erop dat je jouw rietbinder en rietje (en evt. mondstuksticker) verwijderd.

Polsters
Ook is het belangrijk om je polsters droog te maken. Dit kan elke keer na het spelen maar doe dit sowieso 1 keer per maand. Achterblijvend vocht beschadigd namelijk de polsters waardoor de kleppen niet meer goed sluiten.Dit kun je doen met speciale polsterpads of met een (papieren) zakdoek).

Kurk
Om het kurk op de hals goed te kunnen onderhouden is er speciaal kurkvet. Hierdoor kun je veel makkelijker jouw mondstuk op de saxofoon zetten en gaat het kurk langer mee. 1 keer per 2/3 jaar een klein beetje opsmeren is meer dan genoeg, behalve wanneer jouw kurk heel droog aanvoelt.

Poetsen
Poetsen met een schone zachte doek is voldoende eens per jaar. Zo hou je jouw saxofoon mooi en glanzend. Gebruik op een gelakte (goudkleurige) sax nooit met polijstmiddelen of andere reinigende middelen. Je zou een klein kwastje van kameelhaar kunnen gebruiken om stof en pluisjes te verwijderen van kleppen en veren.

Heb je buiten gespeeld met de saxofoon en regende het? Maak deze dan zo snel mogelijk droog met een zachte doek. Druppels die indrogen zorgen voor lelijke vlekken op de saxofoon die moeilijk te verwijderen zijn.

Hoewel er geen goede of verkeerde volgorde is voor je saxofoon onderhoud, is het handig om een soort systeem voor jezelf te ontwikkelen, zodat je niets vergeet. Werk bijvoorbeeld van binnen naar buiten en van de beker naar de nek. Begin met het wassen van het mondstuk en veeg vervolgens de binnenkant van de saxofoon schoon. Daarna ga je door met het onderhoud van de buitenkant van de saxofoon, door het stangensysteem, de toetsen, de toetsenhouder en de hoofdbuis te poetsen. Om je op weg te helpen beschrijven we de belangrijkste stappen van het saxofoon onderhoud.

Scroll to top