Pamietamy


Wij herinneren. Dat is wat Pamietamy betekent in het Pools. 


Pamietamy was een project over de tweede wereldoorlog, en dan in het bijzonder over de toen nog 13 jarige Simon Srebnik, die als één van de weinigen het vernietigingskamp in Chelmno Nad Nerem heeft overleefd. In de documentaire van Claude Lanzmann zie je de oudere Simon Srebnik als hij terugkomt op de plaats waar hij zoveel ellende heeft gezien. Aanleiding voor dirigent ANdries de Haan en CMV Excelsior om een prachtig muziekwerk te laten componeren seciaal voor deelname aan het Wereld Muziek Concours 2017 in Kerkrade. Rondom dit thema is een groots multidisciplinair kunstproejct onstaan bestaande uit in totaal 5 deelprojecten die in 2017 met groot succes ten uitvoer zijn gebracht. 

 1. Het maken en uitvoeren van een muziekwerk

Op basis van het liedje dat Simon Srebnik zong voor de Duitsers en geinspireerd op wat hij moet hebben meegemaakt toen hij terug kwam op die vreselijke plaats. Dit werk is gecomponeerd door topcomponist Rob Goorhuis. De premiere vond plaats on De Oosterpoort in Groningen tijdens een fantastisch premiereprogramma.

2. Educatieproject

Op basis van de thema's Oorlog, Discriminatie en Intollerantie leerlingen kunst laten maken en deze tentoonstellen in het Groninger Museum. Hiervoor is een lesprogramma gemaakt door Gert Sennema en ondersteunende beeldverhalen door Roelof Wijtsma. Meer dan 550 leerlingen hebben deelgenomen en in groepen of individueel prachtige kunstwerken gemaakt. 

3. Participatieproject

Eveneens op basis van deze thema's is aan amateurkunstenaars gevraagd om podiumkunst te maken t.b.v. het premiereprogramma. VRIJDAG heeft hierbij een belangrijke rol gespeeld in het begeleiden van de amateurkunstenaars en het vormen van één samenhangend programma. Wat heeft geresulteerd in een zeer indrukwekkend onderdeel van de premiere. 

4. Documentaire

Er is een documentaire gemaakt over de oorzaak van dit project. De wens van Andries de haan om "iets" met het liedje van Simon Srebnik uit de documentaire van Claude Lanzmaan te doen. Dirigent en orkest wprden gevolgd vanaf de eerste repetitie tot en met de premiere in de Oosterpoort. Ook tijdens een bezoek door een groep leden en dirigent aan Chelmno in Polen. Daar waar het begon. De componist en dirigent vertellen over de reden, de ervaring en het proces. Een prachtig document dat reeds te zien is geweest op Omrop Fryslan en NPO2. De premiere van de documentaire vond plaats in November 2017 tijdens het Noordelijke Filmfestival in Leeuwarden.

5. Deelname aan het WMC

De reden dat het stuk werd gecomponeerd was uiteindelijk de deelname aan het WMC in 2017. Met een dikke 86,67 punten nét geen kampioen maar een zeer keurige eerste prijs. Een resultaat waar we trots op zijn. Bijna net zo trots als op wat we met dit project hebben gedaan en bereikt. Namelijk, het creeren van een onvergetelijke herinnering.


Want, dat is het. Onvergetelijk: Pamietamy.


Wij danken iedereen die op welke wijze dan ook heeft bijgedragen aan dit project.

Projectteam Pamietamy