Geplaatst op 24 november 2015 om 09:06 uur

Zo koud en regenachtig als het buiten was, zo warm en sfeervol was het afgelopen zaterdagavond in de PKN-Kerk aan de Nicolaas Grijpstraat in Grijpskerk. Het was een bijzondere muziekavond: het najaarsconcert van CMV Excelsior met medewerking van de ex-frontzanger van coverband Maelox, Martin Spijkerman. Een gevarieerd programma zorgde voor mooie, emotionele, maar ook swingende en gezellige momenten.

Verbroedering

Met kaarsjes in de handen liepen de leden van Excelsior al zingend in het Latijn richting hun plaats op het podium. Met de kaarsjes werden vervolgens twee harten gevormd als teken van liefde en verbroedering. Een sfeervol begin van het indrukwekkende stuk ‘Black Symphony’. De toon voor de avond was gezet.

Na het welkomstwoordje van de voorzitter werd de presentatie van de avond overgedragen aan Tineke Pater. Na de prachtige werken ‘Admiration’ van Rob Goorhuis, ‘The Saga of Haakon the Good’ van Philip Sparke, en de mars ‘Derby’ van Pieter Leemans, nam de dirigent van Excelsior, Andries de Haan het woord voor een speciaal moment. Veel leden van Excelsior hebben direct of indirect te maken met ziekte of overlijden van dierbaren. De ziekte van één van de muzikanten zelf was voor hem aanleiding om collega en componist Feike van Tuinen te vragen een koraalbewerking te schrijven op Lloyd. Een koraal waar de repetitie regelmatig mee word begonnen, en één van de favorieten van de muzikant in kwestie. Een schitterend stuk was het resultaat, en een prachtige uitvoering hiervan zorgde voor een bijzonder moment.

Het optreden van het grote orkest voor de pauze werd afgesloten met een duet van euphoniumblazers Albert Sikkens en Tjerk Dijkstra. Zij speelden samen met het orkest het stuk ‘Duo for Euphoniums’ van Tom Powel.

Jong Excelsior

Jong Excelsior verraste het publiek met een zeer divers programma. Met ‘Windy’ uit ‘Weather Report’ werd nog even stilgestaan bij het weer buiten, en via muziek over piraten, herinneringen en James Bond werd uiteindelijk afgesloten met de gospelklassieker ‘Rock my Soul’. Knappe solo’s waren er van Hielke, Iris, Simon, Alicia en Susanne.

75 jaar muziek

Het orkest keerde terug op het podium met ‘Back in Town’ waarbij Martin Spijkerman voor het eerst de zang voor zijn rekening nam. Een vrolijk up-tempo nummer met veel swing.
Voor twee leden was de avond extra speciaal omdat er werd stilgestaan bij hun jubilea. Greetje Wübbels en Albert Visser zijn respectievelijk alweer 25 en 50 jaar muzikant! Een mooi moment om hen eens extra in het zonnetje te zetten deze avond, en als aandenken kregen zij een speldje opgespeld.

Daarna mocht het publiek los met vrolijke meezingers als Tulpen uit Amsterdam, ’t Dondert en het bliksemt en Malle Babbe. Enthousiast werd er meegezongen met Martin die de toon zette. Een feestelijke afsluiting van een bijzondere avond!

Nu gaat Excelsior zich opmaken voor de kerst. De voorstelling ‘Scrooge’, naar het verhaal van Charles Dickens, zal opgevoerd worden door toneelvereniging ‘de Diakonaaltjes’. CMV ‘Excelsior’ zal samen met popkoor ‘Hadewijn’ de muzikale begeleiding voor haar rekening nemen. De voorstellingen zijn zaterdag 12 december om 20.00 uur, en zondag 13 december om 16.30 uur. Kaarten zijn nu al te reserveren via scroogegrijpskerk@gmail.com voor €5,- per kaart. Komt allen (tezamen)!