Geplaatst op 28 juli 2013 om 00:00 uur

Muziekvereniging Excelsior uit Grijpskerk beleefde twee weken geleden haar debuut op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Nadat de fanfare twee jaar geleden gepromoveerd is naar de derde divisie, wilde het orkest haar kunsten vertonen aan het wereldpubliek. En werd wereldkampioen!

Zaterdag 13 juli was het na een jaar voorbereiden zo ver. Excelsior, onder leiding van dirigent Andries de Haan (foto rechtsonder), mocht het podium beklimmen in Kerkrade. De eerste klanken van het koraal Deep Harmony werden ingezet en de zaal was stil. Na het koraal ging Excelsior verder met het verplichte werk ‘Five States of Change’.

Het vrije werk ‘De Ruigewaard’ dat Excelsior op het Wereldmuziekconcours speelde is speciaal gecomponeerd in opdracht van de vereniging, ter gelegenheid van deelname aan het WMC, door Jan de Haan. De jury was vol lof over het optreden en waardeerde dit met een puntengemiddelde van maarliefst 90,75. Na twee weken in spanning te hebben gewacht reisde een kleine delegatie afgelopen weekend nogmaals af naar Kerkrade en niet voor niets. Het laatste orkest in de derde divisie kreeg van de vakkundige jury gemiddeld 90.00 punten en eindigde met deze score net onder Excelsior.

Vaandel

Een prachtig vaandel ging mee terug naar Grijpskerk en de komende vier jaar mag Excelsior zich wereldkampioen noemen. Een resultaat om van te dromen en waar de vereniging nog lang van zal genieten. Naast Excelsior is ook showband DOS uit Ulrum wereldkampioen geworden. Excelsior kreeg veel steun van sponsoren, donateurs en aanhangers uit allerlei hoeken...

Artikel geplaatst door ggeersing op 28-07-13, Het Westerkwartier.