Onze dirigent

Andries de Haan (1963) werd geboren in het Overijsselse stadje Vollenhove als 3e kind uit een gezin van (tijdelijk geëmigreerde) Friezen. Na een jaar ‘buitenland’ verhuisde de familie naar het piepkleine maar pittoreske dorpje Jorwert en niet veel later naar Harlingen. In die stad groeide hij op en maakte hij kennis met de blaasmuziek. Hij bespeelde de bugel bij het Stedelijk Muziekkorps van Harlingen en daarna bij de fanfare OKK uit Kimswerd.

Na zijn muziekschooldiploma’s behaald te hebben volgde hij het conservatorium in Arnhem, Leeuwarden en Alkmaar waar hij de studies bugel en directie hafabra voltooide. Hij was medeoprichter van het Frysk Fanfare Orkest en jaren lang (bestuurs)lid van dat orkest. Ook was hij veelgevraagd docent en solist, veelal door zijn endorsement-activiteiten voor Wilson (Zwitserland). Voor deze firma verrichte hij veel clinics en demonstraties in binnen- en buitenland.

Op dit moment is hij niet meer actief als solist maar concentreert hij zich op dirigeren, schrijven, presenteren en organiseren. Hij schrijft artikelen in opdracht voor Brass Info, het Friesch Dagblad en diverse andere, veelal digitale, media. Naast Excelsior dirigeert hij nog de fanfares van Terschelling, Dokkum, Witmarsum en de Lauwersfanfare uit Ie/Engwierum

Andries de Haan is woonachtig in Jirnsum, een dorpje ten zuiden van Leeuwarden, samen met vrouw en hun twee kinderen. Hij heeft een brede interesse waarbij reizen, psychologie, geschiedenis, squashen, skiën, passief sport volgen en kijken zaken zijn die hem meer dan gewoon interesseren. Wat hem als dirigent boeit is de mens achter zijn instrument. Hij zegt daarover: ‘Je bent toch spin in het web en als ik een positief schakeltje kan zijn in de ontwikkeling van een muzikant, op welk niveau dan ook, geeft me dat een bijzonder gevoel. Daar doe je het voor’.